Om ”Varför Konmari”? Del 1

~ K O N M A R I ~

Varför valde jag Konmari egentligen?

Det är ju ingen hemlighet att jag är en S T O R vän av ordning och struktur.
Jag går verkligen igång på att organisera och strukturera.
Dessutom gillar jag att rensa och skapa ”space” i hemmet.

Men ibland kan det vara svårt att rensa strukturerat.
Det är så lätt att ”vara lite överallt” och rensa lite här och var.
Eller så är det mer brandkårsutryckningar när saker helt enkelt inte får plats.

Sen vi flyttade har vi heller inte i närheten av allt det förvaringsutrymme som vi hade i huset. Där hade vi en hel källare, kattvindar, ett stooort garage samt en bod….
Ja, ni fattar säkert att det fanns en del prylar att gå igenom när vi hade skrivit på papprena om försäljningen av huset.

Redan då började den S T O R A utrensningen. Där och då hade jag inte riktigt koll på Konmari-metoden. Men jag vet att jag verkligen kände efter att det var sååååå många saker som vi verkligen inte behövde.

Så flyttade vi och jag insåg att vi hade fortfarande för mycket saker för vårt nya hem.
Efter ytterligare ett tags rensande kom jag i kontakt med Konmari. Jag hade läst om metoden hos olika bloggar och precis innan hypen hakade jag på. Jag såg programmen på Netflix och läste hennes bok. Sen gick jag även med i en grupp på Facebook, där får man råd av varandra, vilket är super!

Så, nu erbjöds alltså en metod att rensa som verkligen ställde saker på sin spets, samt gav råd om hur man förvarar saker för allra bästa överskådlighet.
Jag känner att efter allt som hänt i livet så vill jag skapa mig ett annat förhållningssätt till sakerna vi har. Vårda dem och tänka mer långsiktigt och hållbart. Samt att jag på riktigt blir stressad av för mycket saker och oreda.

Jag började med garderoberna… Vek och vek… Och kände på varje plagg. De som jag saknade känslor för rensades bort. Det mesta lämnades till Busfrö som är en secondhandbutik som säljer sakerna åt en och så får man en viss procent av försäljningsvärdet – hur bra liksom! Win win för bägge parter och sakerna kommer till användning igen.
Och helt plötsligt blev det space i lådorna och man kunde tydligt se vad som fanns där i.
Gissa om strukturnörden gick igång * ha ha ha*
Hjälpte dottern att göra samma sak, och respekterade att även om vissa saker knappt hade använts så kändes de inte rätt för henne. På så vis har både hon och jag hittat ett sätt att inte köpa ”onödiga” plagg.

Så det är själva bakgrunden till varför jag valde Konmari som metod.
Jag återkommer med fler inlägg om själva processen.

Är det nån mer som fastnat för Konmari?
Varför valde ni metoden och hur långt har ni kommit i processen?

Nu är det natti natt här…
Varm kram Anna

4 svar på ”Om ”Varför Konmari”? Del 1”

 1. Struktur, ordning och reda är jätteviktigt tycker jag också. Däremot är mycket saker inget problem för mig, gör mig inte stressad. Det som är viktigt är att det är saker jag tycker om och/eller behöver. Rensa är därför viktigt och där har jag ju lärt mig massor av dig som du vet. Det viktigaste du lärt mig är att inte vara nostalgisk. Förut hade jag svårt att göra mig av med presenter jag fått som jag inte gillade, böcker, brev etc. Konmari är däremot inget för mig, är otroligt restriktiv med hyper, det fick jag nog av inom systemutveckling där den ena undergörande metoden efter den andra dök upp med jämna mellanrum. Läste på lite om Konmari för att veta vad det handlar om. Kände på mig att det bl a handlade om geschäft och så var det. Det erbjöds dyra böcker, svindyra kurser och något set med några enkla papplådor för över 1000:-. Jag är också motståndare till metoder med ”religiösa” inslag och när jag kom till avsnittet där det stod att man skulle ha en liten ceremoni för varje sak man sålde, skänkte eller kastade och skulle tacka saken för den tjänst den gjort i ens liv då fick jag nog. Tror jag kan strukturera och hålla ordning med mitt eget sunda förnuft och med det du lärt mig utan några hypade metoder.
  Kram Monika

  1. Hej Monika,
   Jag kan förstå ditt reonemang. Jag är inte en person som köper ett koncept rakt av utan ”väljer lite russinen ur kakan”. Jag är sällan fanatisk utan väljer att ta till mig av det som passar mig.
   Just det här att metoden ger mig verktyg för att förvara saker på ett smartare sätt är det som jag gillar bäst. Vi har som jag skrivit begränsat med utrymme och då måste det till smart förvaring. Jag har inte investerat i dyra förvaringslådor utan de enkal skubb från IKEA funkar alldeles utmärkt. Eller att återvinna fina presentlårdor som jag fått. Exempelvis har jag några fina låfor från Svenskt Tenn som jag använder till förvaring 🙂
   Jag har bara köpt första boken i pocket och den kostade typ 60-70 kr, det är typ den investeringen jag gjort. Så KM med sunt förnuft kan man säga 🙂
   Kram Anna

 2. Hej rara Anna!
  Som du vet har också jag rensat med hjälp av KonMari och tycker att det har varit ett mycket bra och effektivt sätt. Just kläd-kategorin var verkligen ett stort uppvaknande för mig. Jag som inte tyckte mig ha så mycket kläder kvar efter alla rensningar insåg ganska snabbt att det hade jag. Oj, Oj, Oj! När allt låg samlat i vardagsrummet fick jag nästan panik över att se hur mycket det faktiskt var och det hjälpte mig onekligen att reducera ner och göra mig av med en hel del plagg som jag inte längre hade någon egentlig nytta av. Även böckerna var långt många fler när de väl låg samlade och jag rensade bort ett helg gäng i samband med det trots att jag rensat böcker till vad jag tidigare ansåg vara ett minimum bara några månader tidigare.
  Efter KonMari har jag återgått till att rensa mer rum för rum igen. Det är väldigt mycket tack vare KonMari- metoden som det fungerar att göra det nu och jag tycker det är ett riktigt bra koncept att börja sin rensning med.
  Hoppas du får en skön helg! Här håller vi på att avsluta diverse utomhusprojekt för att sedan fortsätta med renoveringen inne igen i höst.
  Kram på Dig!

  1. Hej fina Tina,
   Ja, det är ju bla av dig som jag fått vetskap om Konmari 🙂
   Jag är ingen fundamentalist, men har tagit åt mig av det mesta. Framförallt när det kommer till kläder, precis som du säger.
   Nu har jag aldrig haft så jättemycket av det och alltid rensat i min garderob. Men det har blivt mer tydligt nu att vi måste ha ”system” eftersom vi inte har så mycket förvaringsutrymmen.
   Böcker har jag med rensat bort en del del av… Känner mig befriad när jag gjort mig av med saker som ”skavt”.

   Ha en fin helg vännen!
   Här är det Ironman och vi följer min svärfar som kör loppet för typ 5:e gången.
   Kraaam Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *