Om terapi

Det här är en plats som jag trivs på.
Här kommer alla tankar och funderingar jag har ut i form av ord… Till er och i min bok.

Ja, nu tänker jag skriva det här att jag har satt en deadline för mig själv.
Till sommaren ska jag vara klar, allra helst vill jag ha ett manuskript klart till mitten av maj, innan vi åker till New York.

Varför sätter jag upp en sådan deadline för mig själv och varför skriver jag det här?

Jo, för jag känner att det här är ett projekt som jag vill bli klar med. Det är vissa saker som gnager i mig gällande boken, och gamla dagböcker som jag sedan skall göra mig av med. Det är dagboksanteckningar från riktigt svåra tider och det vill jag inte behålla som dåliga energier i vårt hem och vårt liv. De ligger i en låda undanstoppade, och jag tar fram dem när jag skriver, så det är inte så att de ligger framme och ger ”bad vibes” hela tiden.

Skrivandet är en form av terapi för mig. Jag får ur mig mörkret och kan lägga saker bakom mig när jag ”skrivit av” mig. Mycket delar jag här på bloggen med er.
Men det finns saker som jag bara skriver i min dagbok eller pratar med min kurator om.
Så som det är för oss alla.

Jag går i terpi för att reda ut och få hjälp med tankar eller funderingar som ibland kan göra att jag tycker att jag ”fastnar”. Helt ärligt finns det nog V Ä L D I G T många människor som skulle behöva gå i terapi, men många som borde vågar nog inte.

Det jag tänker och tycker är inte allmän lag, det vet jag.
Jag tycker och känner väldigt mycket saker, och då anser jag att det är oerhört viktigt att få en objektiv syn på ett aktuellt problem eller situation.
Igår sa kuratorn till mig:

”Anna, se upp för risken så att du inte bli ett offer i det här”.

Underbara människa!! Idag är jag SÅ T A C K S A M för att hon sa just så.
Vi möter alla olika hinder i livet och vissa saker är svåra att smälta och förstå. Då måste man ge sig själv den insikten att det kanske helt enkelt inte går och då måste man gå vidare.
Det här handlar bland annat om att jag inte ska tro att jag är märkvärdig.

Tidningsartiklar, podd, synas hit och dit.
Det kan sticka till ibland.
Tyvärr.

Om jag gör det för att vara märkvärdig? Det beror på vilken betydelse och vikt du läger i ordet märkvärdig. Om det innebär att jag tror att jag är mer än andra och sätter-näsan-i-vädret-märkvärdig, så NEJ tack till den.
Om det innebär att jag är en unik person med erfarenheter som jag vill dela med mig till andra och märkas och vara värdig? JA tack till den.

Fick precis ett sms från min bror där han undrade vad jag gör och hur jag mår. Älsklingen.

Det blev ett långt svar. Många saker jag ville säga och som jag ville att han ska ha kvar. Ibland är det inte så dumt att skriva det för då kan mottagaren läsa om. För kärlek kan vi slösa med till dem vi älskar och håller av. Vi har mycket av den varan och vi behöver inte snåla. Jag tror och vidhåller vid att ”Ju mer kärlek jag ger, ju mer kommer det tillbaka” , även om jag fått en riktigt syrlig kommentar på det en gång.

Men då får man lägga bort det. Intala sig själv att jag gör så gott jag kan.
Jag är en liten människa på jorden, även om jag faktiskt kan vara stor i mina ord.
Jag är stolt över att jag kan skriva och uttrycka mig.

Men världen är en stor plats som vi vistas på och jag kan inte förändra den. Ännu mindre kan jag förändra människor och deras inställning. Till syvende och sist är det bara och endast mig själv jag kan påverka.
Sen kan förhoppningsvis människor p å v e r k a s av det jag skriver och förmedlar.

Och den responsen som jag får av er är så oerhört fin.
Jag är så in i själen ödmjuk för den feedback som jag får.

Tänker också på dig som blev förbannand när jag skrev om att jag ville möta er empati. Och jag förstår dig precis!!! Tack för ditt mail verkligen.

För det är ju just det, jag kan vilja tala till era hjärtan och det gör jag, det känner jag. Men jag måste släppa tanken på att nå ut till dem som inte vill. De som inte vill förstå eller känna medmänsklighet. Det kostar alldeles för mycket på vår energi att vilja kasta livbojar till de som simmar åt helt annat håll och till en helt annan strand. De har flytväst, så vi behöver inte oroa oss för deras överlevnad. Det är inte mitt ansvar, inte heller ditt.

Kanske blev det flummigt inlägg, men det är lite saker som jag tar till mig i terapin och kan förmedla till er.

Har gjort en intervju till idag och en annan på måndag.
Märkvärdig eller inte, huvudsaken är att budskapet går fram <3

”Jag vill bara göra det bästa jag kan,
av det värsta jag varit med om”

– Anna Wahlstam –

Så hörrni.
Ödmjukhet, värme, kärlek, pretigelöshet, omtanke och fokus på livet.
Det är vad jag ska fokusera på nu.

Vad ska du fokusera på?
Jag vill jättegärna höra vad det jag skriver väcker för tankar och känslor hos dig. Vill du inte skriva i kommentarerna så skicka ett mail till anna@wahlstam.se

Med kärlek,
Anna

10 svar på ”Om terapi”

 1. Hej Anna! Jag trivs verkligen här hos dig. Det du skriver berör. Det är fint, klokt, vackert och tänkvärt. Du skriver på riktigt, med eftertanke. Ibland känns det som du skriver rakt till mig, och jag kan känna igen mig i mycket. Det är fint att inte känna sig ensam, trots att man inte alls önskar någon att gå igenom svåra saker. Så på något sätt tröstar det att läsa och lyssna på dig. Din styrka och livskraft känns stark. Ja du är märkvärdig på det bästa sätt man kan vara, unik, stark, klok och fin på alla sätt. Gillar alla podfavsnitten, hoppas på fler! Kram/ Malin

  1. Tack Malin, va glad jag blir att du trivs här.
   Nej, man ska inte känna sig ensam och tyvärr är vi alltför många som går igenom alldeles för mycket svåra saker.
   Men om vi delar dessa efterenheter så känns det ändå bättre på något vis.
   Tack för att du ger mig feedback, det känns verkligen oerhört fint. Så att det är svårt att säga tack ordentligt.
   Jag hoppas med på en fortsättning med podden! Annars får det bli i en annan form tänker jag, för jag vill fortsätta med det 🙂
   Ta hand om dig och ha en fin helg!
   Varma kramar Anna

 2. Vackra Anna. Du är så klok så klok. Och du berör. Verkligen. Ibland undrar jag om du har nån utbildning i att skriva och framföra allt på ett så fantastiskt sätt som du gör. Som jag skrivit tidigare så väntar jag med spänning på din bok. Ha nu en underbar helg
  Kraaam Inger

  1. Tack fina Inger, det värmer verkligen <3
   Jag gick en skrivarkurs en helg en gång. Men själva skrivandet i sig har jag nog alltid haft med mig.
   Å jag hoppas att något bokförlag vill ge ut den sen med! Har skickat lite till några bokförlag innan, men då hade jag bara några kapitel klara och fick positiv respons. Så nu ska jag verkligen göra slag i sak 🙂
   Önskar dig med en underbar helg!
   Varma kramar Anna

 3. Fina Anna,! Förstår att man kan skriva av sig det svåra som man går igenom. När jag gick igenom en jobbig skilsmässa skrev jag av mig mycket av min ångest. Det var enbart för mig själv och visade aldrig någon . Det hjälpte mig att sätta ord på det svåra. Att följa dig här på bloggen berör mig mer än något annat,din klokhet,ödmjukhet inför livet väcker många tankar. Önskar dig en underbar helg. Varma kramar/ Monica ❤️

  1. Rara Monica,
   Så viktigt att man hittar sin egen väg… det jag har i lådorna har med med em uppslitande skilsmässa att göra. Om em man som lämnade oss när dottern var 6 månader med ett brev i brevlådan. Skilsmässor är också en enorm sorg och väldigt ångestframkallande. Så många känslor av att inte duga..
   Tack för att du delar med sig till mig så generöst. Och tack för dina fina ord, de värmer så oerhört.
   Önskar dig med en underbar helg fina du ♥️
   Varma kramar Anna ♥️

 4. Bästa Anna! Wow igen, jag blir alltid oerhört berörd av dina ord. Så klok. Jag längtar efter dina inlägg varje dag. Jag är inte ensam, jag lyssnar på dig! Etta på din bok! Jag ser framemot boken. Kommer att tränga mig före i kön för att få köpa boken. Ha ha lite skojigt, eller hur.
  På återhörande!
  Bästaste hälsningar BrittMarie

  1. Hej fina du,
   Å va härligt att du längtar efter mina ord <3
   Ha ha ha, då vet jag att jag iaf har en köpare :-))) Söt du är! Och så får jag ju ännu mer pepp att bli klar med boken med 🙂
   Ta hand om dig!
   Varma kramar Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.