Om att finna sinnesro

Ge mig sinnesro att acceptera
det jag inte kan förändra,
Mod att förändra det jag kan
och förstånd att inse skillnaden

– Sinnesrobönen –

Jag hoppas inte jag trampar någon på tårna nu, men jag tog bort Gud i början, för vissa saker behöver man inte förväxla med vad man tror på eller ej.

Det här fick jag med mig av min kurator i torsdags.
Hon är på riktigt helt galet klok och bra.
Jag försöker alltid låta allt ”landa in” i mig efter jag varit hos henne, så terapin verkligen spelar den rollen den ska. Den är ju till för att ge nya insikter i saker som skaver så att man kan gå vidare i livet.

Vad är sinnesro för dig?

För mig är det något som måste komma inifrån. Det är inget som någon annan kan ”ge” mig, jag måste liksom hitta den inom mig.

Det är klart att livet inte alltid är som en len chokladkräm.
Perfekt konsistens och len i smaken.
Nej, ibland kan man få en riktigt sur och besk ”suröl”. Jag gillar inte öl alls, därför blir det en bra liknelse för mig 😉 Ni vet när man bara ryser av obehag och man bara vill spotta ut eländet *ha ha ha*

Livet är ej heller en spikrak väg utan det är många kringelkrokar längs med vägen.
Men om man tänker på det som en porlande bäck, så blir det ju så mycket mer tilltalande.

Som jag skrivit tidigare har jag varit en ganska ”foglig” personlighet. Men allt jag uttrycker här är ju inte alltid så fogligt. För jag tycker att det är så viktigt att vi vågar se på varandra som medmänniskor. Ibland innebär det att man tycker olika och kanske hamnar i en konflikt, men varje gång man löser dem så blir man ju ett snäpp klokare.

Det handlar om att kunna inse och erkänna sina egna fel och brister. Ibland be om ursäkt och sedan gå vidare. Under förutsättning att motparten kan ta en ursäkt och vara villig att gå vidare, likväl som man själv kan förlåta och vända blad.

Om vi bara omger oss med ”Hålla med-sägare” kommer ju vårt umgänge ganska snart att krympa. Om ingen vågar säga emot eller tycka annorlunda än mig eller dig. Vi kan inte alltid vara överens eller tycka lika, då kan man bara komma fram till att man är ”överens om att man inte är överens” (ett citat jag lånar från Mia Törnblom). Och det är inget konstigt med det.

För om det bara känns obekvämt när andra är av en annan åsikt än vi själva, och vi stöter bort dem, kommer mest troligtvis umgänget att krympa. Jag vill verkligen vara en person som man vågar säga vad man tycker och tänker till, utan att vara rädd för någon konsekvens.

Det finns inget i livet som är statiskt. Vi ändrar åsikt och inställning till livet allt eftersom vi lever. För mig finns det få saker som jag kan säga A L L T I D och A L D R I G om. För jag vet ju inte hur livet ser ut nästa år.
Jag vet att jag inte tolererar vissa saker. Såsom lögner, svek, otrohet och bitterhet. Vi lever det här livet och det är ju otroligt onödigt att slöa bort det på att vara bitter…

Ibland får jag frågan hur jag orkar?
Jag brukar svara ”Jag vill LEVA, det är drivkraften bakom allt.”
Jag har ibland förringat mitt eget öde. Det tänkte jag sluta med.
För det fanns en väldigt hög risk att jag inte hade suttit här idag.
Den insikten gör att jag vill göra allt jag kan för att sprida förståelse och medmänsklighet.

Jag bär ansvaret för mitt mående. Det kan jag inte lasta någon annan för. Vi kan råka ut för saker som vi inte kan styra över, men det är vårt eget ansvar att finna acceptans inför det som vi inte kan förändra. Och nu menar jag mående, inte hälsan, det är två helt olika saker.

Den här operationsbaksmällan är min att hantera.
Den är min att förstå och dra lärdom av.
Med hjälp av kärleken från mina nära och kära.

Lev nu, Dö sen!

– Orginal Petter, Tolkning av Miss Li –

Med de orden avrundar jag idag.
Var i livet och ta hand om det. Påverka det du kan påverka, men gör dig själv tjänsten att släppa det du inte kan påverka.

Varma kramar Anna


Ett svar till ”Om att finna sinnesro”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Relaterade inlägg